Recente analyse onthult opvallende details over de ambulanceservices in Meerssen, waarvan slechts \'één op de elf spoedritten langer dan een kwartier duurt. De gemiddelde wachttijd voor spoedgevallen is gestegen naar 11 minuten en 19 seconden, boven het nationale gemiddelde. Deze informatie is afkomstig van vrijgegeven gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, onderzocht na een WOO-verzoek van RTL Nieuws.
De landelijke norm verlangt dat 95 procent van de ambulances bij kritieke A1-ritten binnen vijftien minuten ter plaatse is. In 2023 waren er in Meerssen 578 spoedritten, waarvan een significant aantal de norm van een kwartier niet haalde. Deze resultaten wijzen op een duidelijke daling in de punctualiteit over de afgelopen vier jaar.
Binnen Meerssen vertonen verschillende postcodegebieden aanzienlijke variatie in ambulancerespons. Het gebied 6231 schittert met een gemiddelde responstijd van 10 minuten en 23 seconden, terwijl in 6243 een op de vijf spoedritten de norm niet haalt. Zorgminister Agema en BBB-Kamerlid Rikkers hebben pleit voor structurele verbeteringen in de ambulance-infrastructuur.
Naast ambulancediensten toonde het onderzoek ook de politierespons in Meerssen. Terwijl in 2021 de politie in 92 procent van de spoedgevallen binnen vijftien minuten ter plaatse was, blijkt dat een uitdaging in Meerssen te zijn. De politie meldt dat het tekort aan personeel en een toename in spoedoproepen de norm beïnvloeden.
De Branchevereniging AZN benadrukt dat de snelheid van de ambulanceaankomst niet alleen de zorgkwaliteit bepaalt. Voorzitter Han Noten legt uit dat een kwartier geen absolute grens is voor adequaat handelen in noodsituaties. Ondanks uitdagingen in de respons, benadrukken autoriteiten het streven naar optimale zorg en snelle hulpverlening voor alle inwoners van Meerssen.