De gemeente Meerssen staat voor de uitdaging om voor 1 juli huisvesting te regelen voor 37 statushouders, migranten met een verblijfsvergunning. Het afgelopen halfjaar is de gemeente er niet in geslaagd om de doelstelling van 32 statushouders te huisvesten, aangezien er in totaal 41 nieuwkomers zijn opgevangen.
Het tekort in de opvang van statushouders in Meerssen is geen uitzondering. Uit nieuwe cijfers van opvangorganisatie COA blijkt dat slechts 49 gemeenten in Nederland hun doelen hebben gehaald, terwijl bijna driehonderd gemeenten dit niet hebben bereikt. Dit resulteert in een totale achterstand van meer dan 12.000 statushouders op de initiële opdracht.
Naast de huisvestingsproblematiek voor statushouders, moet Meerssen ook voldoen aan de spreidingswet. Deze wet zorgt voor voldoende opvangplekken voor asielzoekers die nog wachten op een verblijfsvergunning. Meerssen heeft 89 van deze plekken geregeld, waarvan dertien bestemd zijn voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
Meerssen moest volgens het ministerie 111 opvangplekken regelen, maar heeft 29.782 euro extra financiering ontvangen van het rijk om dit doel te bereiken. In totaal moeten honderd gemeenten in Nederland meer asielzoekersplekken regelen dan gepland, met een totaal van 6000 extra plekken.
De druk op gemeenten en opvangorganisaties blijft hoog, aangezien er voor 1 juli 96.000 opvangplekken moeten zijn. De discussie over de spreidingswet en het belonen van gemeenten die te weinig plekken hebben aangeboden, vormen een dilemma voor lokale bestuurders en organisaties.